Actualitatea ambasadei

Ambasada României la Tunis lanseaza secțiunea arabă a website-ului misiunii cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Arabe

Astăzi se sărbătorește în întreaga lume Ziua Internațională a Limbii Arabe. Limba arabă a fost declarată limbă oficială de lucru a Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 18 decembrie 1973. În anul 2010, ONU a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Internaţională a Limbii Arabe ca o recunoaştere a contribuţiei acesteia la facilitarea dialogului dintre culturi şi civilizaţii diferite. Araba este limbă oficială în 22 de state din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. 
Pentru a sărbători această zi, 18 decembrie, Ambasada României la Tunis lansează secțiunea în limba arabă a website-ului oficial al misiunii diplomatice la adresa http://tunis.mae.ro/ar
Astfel, vorbitorii de limba arabă din Tunisia și lumea arabă pot afla informații utile despre România, oportunitățile economice și de afaceri, informații referitoare la regimul de vize sau chestiuni consulare, precum și informații la zi despre activitatea Ambasadei României la Tunis. 
Cu această ocazie, Dan Stoenescu, ambasadorul României la Tunis a subliniat că: “Lansarea secțiunii arabe a paginii online a misiunii reprezintă un exercițiu de transparență diplomatică a României pentru publicul arabofon. Limba arabă face parte din moștenirea noastră culturală comună din spațiul mediteranean. Traducerile operelor marilor gânditori arabi despre matematică, filosofie, medicină, fizică, astronomie, tehnologie, artă, agricultură sau literatură au fost baza Renașterii europene. Din acest motiv limba arabă poate fi considerată nu numai drept un vector important de civilizație în Europa medievală dar și un liant între culturile noastre.”
Limba arabă a fost vorbită de mai multe comunități rurale în Dobrogea, în secolul al XIX-lea, iar astăzi este limba maternă pentru mai multe mii de cetățeni români de origine arabă. Araba este studiată la nivel academic în România de mai mult timp. Astfel, personalități ale culturii române s-au preocupat de studiul limbii arabe: spătarul Nicolae Milescu, Dimitrie Cantemir, Timotei Cipariu și preotul Vasile Radu.
După înființarea secției de limbă și literatură arabă, la Universitatea din București, în 1957, studiile de arabistică încep să prindă contur în România. Se remarcă, astfel, o seamă de arabiști, prin traduceri din literatura arabă clasică și modernă, prin studii de lingvistică cu aplicație pe araba literară sau pe dialectele arabe vorbite, prin studii de literatură arabă. La ora actuală limba arabă se studiază în mai multe universități și instituții din România. Universitatea București, prin Facultatea de Limbi Străine, desfășoară anual un program de studiu al limbii arabe la București și Tunis în colaborare cu Institutul de Limbi Moderne Habib Bourguiba, din cadrul Universității Tunis El Manar. Pe lângã Secţia de Arabă, funcţioneazã Centrul de Studii Arabe, care promovează cercetarea în domeniul limbii şi literaturii arabe, islamului, activitatea de traducere şi publicare în acest domeniu. Periodic, Centrul de Studii Arabe organizează manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale cu teme privind domeniile menţionate şi altele, conexe. Romano-Arabica este revista academică a arabiștilor din România, publicată de Centrul de studii arabe de la Universitatea din București. De asemenea, Radio România Internațional a început să emită în limba arabă la 5 aprilie 1961. Emisiunile sale pot fi ascultate zilnic în întraga lume la adresa https://www.rri.ro/ar_ar/pages/home .

  

Centrul de Cultură şi Ştiinţă al României la Tunis și Lectoratul de limba română își încep activitatea în Tunisia

17.01.2020

În marja evenimentelor prilejuite de Ziua Culturii Naționale, la data de 16 ianuarie a avut…

Intâlnirea ES Ambasador Dan Stoenescu cu Rached Ghannouchi președintele Adunării Reprezentanților Poporului

16.01.2020

Ambassadorul României Dan Stoenescu s-a întâlnit cu Rached Ghannouchi, președintele Adunării…

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale si aniversarea a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu

15.01.2020

Astăzi, 15 ianuarie, sărbătorim în Țară, dar și în întreaga lume Ziua Culturii Naționale. …

Registrul Unic al cetăţenilor români din Republica Tunisiană

14.01.2020

Creşterea substanţială a dimensiunii comunităţii româneşti din străinătate şi a gradului…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

30.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor…